Finnboda varf
Finnboda blev ett av landets största varv, endast Götaverken i Göteborg var större. Varvet tillverkade under sin historia över 100 egna fartyg, däribland örlogsfartyg, lastfartyg och passagerarfartyg, liksom en flytdocka och skrov till oljeplattformar.
Ett beckbruk anlades av holländaren Johan von Swindern i Finnboda (Nacka kommun) cirka 1650. Det köptes 1874 av Bergsunds Mekaniska Verkstad på västra Södermalm som behövde anlägga ett varv som inte var instängt i Mälaren. Slipen stod färdig 1878. Det första egna fartygsbygget var tankfartyget Talmud 1882.
År 1916 köptes varvet av Sveabolaget som behövde ett varv för reparation och klassning av det egna tonnaget. På 1960-talet övergick ägandet till Salénrederiet som utökade verksamheten genom att ta över torrdockorna på Beckholmen.
Sven Salén och Finnboda drabbades av oljekrisen 1973 och 1977 övertogs Finnboda av statliga Svenska Varv. Finnboda blev ett dotterbolag till Götaverken. År 1981 sjösattes Finnbodas sista egna fartygsbygge, Nordic Link.
Därefter blev Finnboda landets näst största reparationsvarv tills verksamheten upphörde genom en konkurs 1991. Här finns bevarade byggnader, hamnkran och slip.
Foto från Stockholmskällan: Fartyget Gudmundrå sjösätts vid Finnboda Varv 1953.
Fotograf: John Kjellström.